perjantai 27. marraskuuta 2015

WHAT IS YOUR "WHY"?Luin viime kesänä Invictus Mindset -kirjan ja siinä oli monta todella hyvää juttua muun muassa motivaatiosta ja mielen vaikutuksesta treenaamiseen. Mun mielestä "mental toughness" eli mielen vahvuus on yksi todella tärkeä ominaisuus, jota kannattaisi jatkuvasti pyrkiä kehittämään. Musta se ei ole tärkeää pelkästään kilpaurheilijoille vaan ihan kaikille, vaikka ei urheilun kanssa olisi missään tekemisissäkään. Mielen lujuus auttaa pärjämään paremmin kaikissa elämän antamissa haasteissa. Invictus Mindset -kirjassa oli paljon hyviä huomioita, joita ei helposti tule edes ajatelleeksi. Ajattelin nyt muutamassa postauksessa kirjoittaa tuosta kirjasta juttuja, joista uskon teidänkin hyötyvän! :)

No ensinnäkin kun nyt puhutaan tavoitteellisesta urheilusta niin täytyy osata asettaa niitä tavoitteita. Onko se sitten niin yksinkertaista ja helppoa miltä se kuulostaa?

Esimerkki tavoite: "Haluan voittaa CrossFit Gamesit."

CrossFit Gamesit voittaa vuodessa vain yksi nainen ja yksi mies. Se on siis tavoitteiden Mount Everest. Onko se paras mahdollinen tavoite CrossFit -urheilijalle vai voisiko olla jotain yhtä palkitsevaa?

Ensiksi on tiedettävä se oma "Miksi". Miksi haluat voittaa CrossFit Gamesit tai miksi haluat saavuttaa jonkin muun suuren tavoitteesi? Se sinun "Miksi" on se syy, joka motivoi sua silloin kun vastaan tulee mutkia ja haasteita. Se syy pitää sut oikealla tielä kohti tavoitettasi. Ilman mitään syytä tai tarkoitusta on vaikeaa selvitä haasteita. Toisaalta miltä sen tavoitteen saavuttaminen edes tuntuu jos et edes tiennyt miksi sitä tavoittelit? Joten ei kannata skipata tuon oman "Miksi" -kysymyksen miettimistä. Se on ensimmäinen askel hyvän tavoitteen asettamiseen.

Me käytetään tänä päivänä paljon aikaa ja rahaa treenikamoihin, valmennukseen ja oikeanlaiseen ruokaan, jotta meistä tulis parempia ja oltais lähempänä sitä meidän tavoitetta. Kuinka paljon kuitenkaan käytetään aikaa siihen miettimiseen, että onko se suunta mikä tekee meidät onnelliseksi? Halutaan olla vahvempia, nopeampia, hoikempia, lihaksikkaampia, taitavampia, ja sit kun saavutetaan näitä juttuja niin tuleeko meistä sit tyytyväisiä? Tietämättä sitä alkuperäistä syytä tavoitteelle on vaikeaa olla koskaan tyytyväinen.

Monet ihmiset osaavat helposti vastata ja kertoa tekemisistään "Mitä" ja "Miten" -kysymyksillä. Harva osaa nopeasti ja tarkasti vastata siihen tärkeimpään: Miksi? "Mitä" ja "miten" ovat niitä työkaluja tavoitteesi saavuttamiseen, mutta "Miksi" on kaiken perusta. Miksi haluat voittaa jonkun kisan, miksi treenaat, miksi haluat saada ylennyksen, miksi haluat lopettaa työsi, miksi?

"Start with WHY! Always know your WHY!" -Heidi Fearon

Kaikille tuli varmasti siis selväksi mikä on tavoitteen asettamisessa tärkeintä, se ensimmäinen steppi. Miten sitten löytää se oma "Miksi"?

Mieti ensiksi visiota itsestäsi, millainen haluaisit olla? Missä haluaisit olla viiden vuoden päästä? Miten käyttäisit aikasi jos tietäisit, että olisit viiden vuoden päästä juuri siellä missä haluatkin olla etkä voisi epäonnistua mitä tahansa tekisitkään. Entä milloin sitten tiedät, että olet saavuttanut tavoitteesi?

Kirjoita kaikki syyt miksi haluat juuri äskein kirjoittamiasi asioita. Miksi tuo visio on sinulle niin tärkeää? Mikä motivoi sinua?

Viimeisenä tee tavoitesuunnitelma vaikkapa juuri tuolle viidelle vuodelle. Tee mielummin tarkkoja tavoitteita kuin pelkästään: "Ensi vuonna haluan olla vahvempi." Tavoitteesi voi olla niinkin spesifi kuin: "Helmikuussa takakyykkymaksimini on 120 kiloa." Muista, että välitavoitteiden tulee olla realistisia, mutta toki hiukan haastaviakin. Kun jaksat pysyä suunnitelmissasi, mikään ei estä sua saavuttamasta myös sitä päätavoitettasi.

Itselle ainakin noiden asioiden miettiminen oli aika motivoiva kokemus. Tommoset diipit pohdiskelut saattaa vaikuttaa joskus turhalta tai tyhmältä, mutta trust me, sitä ne ei ole. Uskalla käyttää aikaa tämmöiseen, saatat yllättyä positiivisesti! :)

Jos haluat tilata itsellesi Invictus Mindset -kirjan, tilaa se täältä.


SHARE:

1 kommentti

  1. Olipa hyvä teksti! Kiitos vinkistä, voisin vaikka lukaista tuon kirjan. :)

    VastaaPoista

© ELLI GROMOV

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig