keskiviikko 25. helmikuuta 2015

ALKOHOLITTOMUUDESTA

3213

En käytä alkoholia ollenkaan. Usein kerrottuani tämän faktan itsestäni muille, saan kummastuneita ilmeitä ja lisäkysymyksiä. Onko se tänä päivänä tosiaan niin ihmeellistä jos juomat eivät maistu? :D

Väitän, että humalahakuinen juominen on Suomessa yleisempää kuin monissa muissa Euroopan maissa. Meille alkoholista pitäminen on jotenkin enemmän sääntö kuin poikkeus. En väitä, että alkoholittomuutta ei hyväksytä, mutta ihmetystä se kuitenkin useimmiten herättää. Se, että ei ole koskaan ollut humalassa saati maistanut alkoholia, on outoa. Alkoholittomuus saa enemmän ihmetystä kuin se, että vaikkapa karppaa, kantelee omia eväitä aina paikasta toiseen tai on herkkulakossa, sokeriboikotissa tai noudattaa muuten vain jotain tiettyä erikoisruokavaliota. Kaikki esimerkkini ovat minusta melkeinpä näkyvämpiä "rajoitteita" kuin alkoholittomuus, mutta terveysvillityskulttuurissamme nuo ovat kuitenkin jo hyvin tavallisia, hyväksyttyjä juttuja. Harva kysyy minulta, että mikset syö pullaa, mutta moni on kyllä kysynyt miksi lasissani on pelkkää vettä.

Minusta se on vain hassua, että alkoholittomuutta tarvitsee perustella jotenkin. Sehän on epäterveellistä, kallista ja suuria määriä käyttäen jopa vaarallista. En tarkoita, että kaikki valinnat elämässä tulisi tehdä terveellisyyden tai terveyden näkökulmasta, mutta samalla lailla kuin joku kokee sokerin tarpeettomaksi voi alkoholikin tuntua turhalta. Alkoholi tuntuu itselle turhalta ihan vaan senkin takia, että en tarvitse sitä, en makuelämysten enkä hauskanpidon takia. Makuelämyksiä saan tarpeeksi jo muualta. Ja hauskaa mulla on aina ihan selvin päinkin.

Alkoholi on nuorten ja opiskelijoiden arjessa melko läsnä. Viikonlopun bileissä alkoholi kulkee messissä illasta aamuun. Tämä erottaakin ne, joille muki ei maistu, enemmistöstä. Tiedän, että on monia nuoria, jotka eristyvät bileistä sen takia, että juominen ei kiinnosta eikä toisten humaltumisen katsominen viihdytä. Toisaalta myös näitä alkoholittomia voidaan pitää tylsinä, nipoina tai nihkeinä, siksi kutsuja bileisiin tulee myös harvemmin.

Monet, joiden aatteet ovat aiemmin suosineet alkoholittomuutta, ovat enemmistön paineen alla joutuneet muuttamaan mieltään. "Juon, koska muutkin juovat." "Humallun, koska muutkin.""Ehkä näin vaan kuuluu tehdä, koska muutkin." Mulle on ihan sama mitä muut tekevät, mutta on surullista, että joihinkin ne "muiden" mielipiteet vaikuttavat. Harmillista on jos ei uskalla sanoa ei, vaikka se olisi se mitä oikeasti haluaisi sanoa.

En tässä saarnaa alkoholista tai sen huonoista puolista, vaikka joku saattaakin kokea niin. En myöskään väitä, että kaikki ihmettelevät alkoholittomuutta, puhun valitettavasti yleistäen. Pointtini ei myöskään ollut oman alkoholittomuuteni perustelu, vaan sen näkökulman esiintuominen, että alkoholittomuus tai humaltumisen välttely on normaalia ja hyväksyttävää. Haluaisin myös, että yhä useampi tiedostaisi sen, että ei tarvitse tehdä mitään vain siksi, että muutkin tekevät niin. Kukin tyylillään eikö vaan! :)

Esimerkkini eivät myöskään ole omasta elämästäni. Vaikka sanoin, että alkoholittomuuttani on ihmetelty, se on myöskin hyväksytty eikä se ole missään kaveriporukassani mikään ongelma. Olen ylpeä ja iloinen omista päätöksistäni, olkaa siis tekin rohkeasti sitä mieltä mitä olette!

Elli
SHARE:

4 kommenttia

 1. Haussua, kun juuri oon tätä samaa asiaa mietiskellyt tässä parin viime päivän aikana. Itse en ole absolutisti, mutta hyvin hyvin harvoin tulee nykyään juotua. Ei siihen ole itsellä mitään sen kummempaa syytä, ei vain huvita. Mulla on yleensä tosi hauskaa selvinpäinkin ja juominen ei omalla kohdalla automaattisesti tarkoita hauskaa iltaa. Nykyään vain tuntuu siltä, että alkoholin juomisella en itse saavuta enää mitään, ainoastaan menetän rahaa ja seuraavana päivänä saan vielä huonon olon kaupan päälle.

  Harmillista, kun ihmisille se juomattamuus tuntuu olevan niin iso ongelma. Itselle, kun siinä ei ole mitään ongelmaa ja jos haluan lähteä selvinpäin viettämään hauskaa niin miksi muiden pitää siitä tehdä ongelma jos en ole humalassa? Itsellä ei ainakaan ole tarkoituksena mennä kyyläämään muiden tekemisiä vaan ihan oikeasti pitämään hauskaa ja viettämään aikaa ystävieni kanssa. Onneksi myös omat hyvät ystävät tämän tajuavat ja eivät siitä sen kummemmin tee ongelmaa.

  Mielestäni jokaisella on oikeus omiin valintoihinsa ja ei niitä ole pakko muille perustella jos ei halua. Enkä itsekään mene muilta tenttaamaan miksi he juovat tai esim. polttavat tupakkaa? Jokainen on vastuussa omista valinnoistaan ja en jaksa päätäni vaivata muiden valinnoilla :)

  VastaaPoista
 2. Täysin samaa mieltä! Nimenomaan, muille tämmöset asiat on aina isompia "ongelmia" kuin itselle. Mulle on kans täysin fine jos muut haluavat viettää hauskaa alkoholin kera, vaikka itse kokisinkin se turhaksi. Sehän on jokaisen oma asia. Niin kuin sen alkoholittomuudenkin tulisi olla. Harvemmin kukaan pyytää perusteluja sillekään, miksi juodaan humalaan asti. Niinkuin sanoit, jokainen on vastuussa omista valinnoistaan. :)

  VastaaPoista
 3. Oon ite painiskellut saman ongelman kanssa. Juon silloin tällöin esim. lasin viiniä, mutta muuten alkoholi ei kummemmin maistu aikalailla samoista syistä kuin sullakin. Rahaa menee ja seuraavana päivänä on vaan huono olo niin fyysisesti kuin henkisestikin. Onneks on ollut ihanaa huomata, että ympärillä on ihmisiä, jotka tajuaa ja on jo tottunu siihen, että en vaan juo.

  Löysin sun blogin vasta äsken, mutta jäin heti lukijaksi. Kirjotat tosi hyvin ja kiinnostavista aiheista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on aina kiva huomata, että ympärillä on kuitenkin myös samoin ajattelevia ja ymmärtäväisiä ihmisiä. :)

   Oi onpa tosi kiva kuulla, että löysit lukijakseni ja tykkäät mun jutuista! :)

   Poista

© ELLI GROMOV

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig