keskiviikko 26. marraskuuta 2014

SOPIVASTI ITSEKÄS

1234

Nykyään puhutaan paljon siitä omasta navasta ja mitä sen ympärillä tapahtuu. Pitää keskittyä itseensä, pitää panostaa itseensä, pitää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja niin edelleen. Missä määrin itsestään huolehtiminen on sallittua ja suotavaa, missä määrin ärsyttävän itsekästä? Kuinka paljon saa rakastaa itseään, ja milloin se muuttuu ällöttäväksi itserakkaudeksi?

Itsen arvostuksen korostaminen on minusta kyllä ihan huikea juttu. Jos ajatellaan 50 vuotta taaksepäin, kun toista ei voinut kehua, että tämä ei vain ylpistyisi, niin onhan sitä kehitystä tapahtunut. Tänä päivänä itsensä kehuminen on jo melko ok. Eikä ylpeyttäkään enää tietyssä määrin voi kutsua yhdeksi seitsemästä kuoleman synnistä. On täysin sallittua pitää itsestään ja omista ansioistaan. On jopa ihailtavaa jos joku rohkenee kehumaan itseään ääneen ja julkisesti. Minä ainakin ihailen tuota taitoa.

Överi on kuitenkin aina överi. Fitnessbuumi ja "I love me" -ajattelu on ajanut ihmisiä ehkä liikaakin sinne oman navan ääreen, siitähän otetaan nykyään peilikuviakin. Koska itseään tulee rakastaa, eikö niin? Napa päättää, miten arki kulkee. Teen niin ja näin, koska se on parasta juuri minulle, ihan sama mitä muut ajattelevat! Oma hyvinvointi menee kyllä perheenkin edelle, siksi täytyy käydäkin salilla, manikyyrissä ja kampaajalla. Ei nuo velvollisuudet nyt ole hyväksi minulle, niin päätän olla tekemättä niitä, koska hyvinvointini on tärkeämpää. Okei joo, nyt liioittelen, mutta pointtini meni varmaan perille?

Minusta on oikeesti hienoa, että osaa ajatella itseään ja sitä mitä itse haluaa. Minulla on joskus ollut vaikeuksia löytää sitä omaa ääntäni ja olen välillä kulkenut vain muiden mieltymysten mukaan, eikä se ole ollut kivaa. Joskus ei ole osannut sanoa edes itselleen mitä haluaa, vaan on ajatellut miellyttävänsä mielummin muita. Muiden miellyttäminenkin välillä on todella suositeltavaa, mutta ei siinä määrin, että kaikki vapaa-aika kulkee sen mukaan tanssien. Toisinaan mielessä on ollut myös velvollisuuden tunne. Joskus tulee tehtyä asioita vain siksi koska tuntuu, että täytyy. Vaikka laiskottaisi ja väsyttäisi perjantai-iltana, niin täytyyhän sitä mennä ystävien kanssa viettämään iltaa, koska muutenhan on ihan tylsä ystävä. Todellisuudessahan on ihan okei olla välillä väsynyt ja mennä perjantaina nukkumaan yhdeksältä. En usko, että hyvät ystävät siitä pahastuvat.

Muiden miellyttäminenkin voi mennä överiksi. Esimerkiksi kun huomaat ostaneesi viallisen tuotteen et viitsi valittaa myyjälle, koska et halua pahoittaa tämän mieltä tai olla hänelle vaivaksi. Ruokasi on ravintolassa vähän raakaa, mutta et halua taaskaan olla vaivaksi, koska niillä työntekijöillä on varmaan kiire eikä ne nyt sun ruokaasi ehdi parannella. Ihan totta, moni ajattelee näin (minäkin joskus ennen), vaikka kuulostaakin hyvin koomiselta. Liian moni ei uskalla ajatella itseään eikä olla vaivaksi muille. Tyytyy vain mielummin vähempään.

Sopivasti itsekäs on vaikea olla. Kaksi ääripäätä ja kaikkea siltä väliltä, missä on se kultainen keskitie? Ja kuka sen edes määrittää? No en minä ainakaan, vaikka kovaan ääneen olenkin jakamassa mielipiteitäni. Kukin tehköön omat tulkintansa asiasta. Vaikka en haluakaan määrittää kenenkään olemusta, haluaisin silti jokaisen katsovan ympärilleen. Ei tekisi kenellekään pahaa miettiä välillä itseään, sitä miten itseään kohtelee ja miten se vaikuttaa muihin. Sitä kultaista keskitietä kannattaa etsiä, koska siellä on varmasti aika hyvä olla.

Minulle sopivasti itsekäs tarkoittaa oman tahdon seuraamista. Rohkeutta sanoa oma mielipiteensä ääneen ja seistä sen takana. Uskallusta tehdä asioita, joista pitää. Taitoa kulkea omia polkujaan, vaikka muut kulkisivat toiseen suuntaan. Se on taitoa tiedostaa omat oikeutensa ja taitoa pitää kiinni niistä. Taitoa puolustaa itseään häpeilemättä ja ilman sitä tunnetta, että on toisille vain vaivaksi. Sopivasti itsekäs osaa arvostaa itseään, mutta ei unohda muita ympärillä olevia ihmisiä.

xo Elli
SHARE:

4 kommenttia

© ELLI GROMOV

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig