perjantai 21. marraskuuta 2014

PINAATTI

dsc-0011

Ei se Kippari-Kalle ollut hullumpi kaveri kun tajusi pinaatti syödä. Pinaatti on oikeaa voimaruokaa, eikä pelkästään sarjakuvissa.

Pinaatti sisältää paljon rautaa ja nitraattia, minkä takia sillä sanotaan olevan myönteisiä vaikutuksia lihasten kasvuun. Jotkut tutkijat jopa uskovat, että pinaatin nitraatti nostaa proteiinin määrää lihaksissa. Vaikka voimaruoaksi pinaattia minustakin voi kutsua, ei sillä hauista silti kasvateta. Pitäähän se paikkansa, että pinaatista saa rautaa, jonka saanti on tärkeää lihasten kasvattajille ja toki myös kaikille muillekin. Rauta on tärkeä osa hemoglobinia, ja se ylläpitää aivojen toimintaa, aineenvaihdunnallisia ja immuunitoimintoja. Pinaatissa on lisäksi runsaasti A- ja K-vitamiineja, joiden ansiosta se ehkäisee verisuonien kalkkeutumista ja silmänpohjien rappeutumista. Pinaatin kivennäisaineilla sanotaan olevan myönteisiä vaikutuksia ihon hyvinvointiin ja ruoansulatukseen, se suojaa vatsan limakalvoja ja ehkäisee vatsahaavoja.


Pinaatti on yksi harvoista ruoka-aineista, joita suositellaan nautittavan mielummin kypsennettynä kuin raakana. Kypsennettynä siitä saa enemmän rautaa, magnesiumia ja kalsiumia. Kypsennys tekee kalsiumin imeytymisen keholle helpommaksi. Koska tuoreen pinaatin hygienisyyttä on kyseenalaistettu, suositellaan sen pyörähtävän vaikka pannulla ennen lautaselle päätymistä. Näin varmistetaan, että kaikki bakteerit kuolevat. 


dsc-0015

Miten minä syön pinaattia? Pyrin ostamaan pinaattia tuoreeltaan, ja nauttimaan sitä lisukkeena höyrytettynä vähän joka ruoan kanssa. Syön sitä myös välillä raakana salaateissa. Pakastimestanikin löytyy aina pinaattia, jota on helppo lisätä ruokaan kuin ruokaan. Siten voin nopeasti nostaa ruoka-annokseni ravintoarvoja. Nyt vasta jokin aika sitten löysin läheisen maustekauppani hyllyltä pinaatin. Sitäkin olen käyttänyt monissa ruoissa mausteena, vaikka ei se sinänsä maistu vahvasti miltään. 


Pinaatin käyttömahdollisuudet ovat minusta pitkälti samanlaiset kuin minkä tahansa muun lehtivihreän, hiukan vielä laajemmat. Se sopii suolaisiin leivonnaisiin, sitä voi heittää erilaisiin vihersmoothieihin, se maistuu sellaisenaan sekä mausteena.


xo Elli

dsc-0031
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© ELLI GROMOV

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig