perjantai 14. marraskuuta 2014

BATAATTI

bataatti5

bataatti7

Ajattelin aloittaa postaussarjan kirjoittelemalla hiukan joistain lempiruoka-aineistani. Siitä mitä kyseinen aines sisältää, mitä hyötyjä sen syömisestä on, ja lisäksi voisin jakaa muutamia reseptejä. No, koska tänään mun keittiössä syödään bataattia, niin siitä voisi olla hyvä aloittaa.

Bataatti on siis perunan kaukainen sukulainen, makeahko juureskasvi. Se on ulkonäöltään pitkulainen ja useimmiten oranssin värinen. Bataatin kuori kuitenkin saattaa olla väriltään myös punainen, violetti, ruskea tai valkoinen. Bataatti on loistava A-vitamiinin lähde, ja se sisältää muun muassa myös C-vitamiinia ja  K-vitamiinia. Bataatissa on runsaasti kivennäisaineita, kuten kaliumia, kalsiumia sekä magnesiumia. Tuo kalsium yllätti ainakin minut!

Ravintosisältö/100g:
Energiaa 339kJ/81kcal
Proteiinia 1,6g
Hiilihydraatteja 16,8
Rasvaa <0,1g

Omasta mielestäni bataatti on perunaa paljon parempi ja maukkaampi vaihtoehto. Onhan siinä melko paljon enemmän energiaa kuin perunassa, mutta ravintoarvotkin ovat huikeasti paremmat. Hintaa bataatilla on usein noin 3€ / kg. (Lidlissä on halvimmat hinnat.) Bataattia voi syödä lisukkeena keitettynä, muusina tai lohkoina uunissa kypsennettynä. Viimeisin vaihtoehto on oma suosikkini. Tapaan usein laittaa uunijuureksiini juuri bataattia porkkanan, parsakaalin ja kukkakaalin lisäksi. Bataatti sopii erinoimaisesti myös kaikenlaisiin sosekeittoihin.

Yksi suosikkiresepteistäni on bataattiburgerit. Ei muuta kuin korvataan leipä suurilla bataattilohkoilla. Ensiksi vain pestään bataatti huolella, leikataan noin kaksi senttiä paksuiksi siivuiksi, valellaan päälle vähän öljyä ja suolaa, ja lopuksi uuniin noin 20 minuutiksi. Minusta ainakin parempaa kuin monet kuivat hampparisämpylät. Bataatista todellakin saa hyvää helposti.

Ihanaa ja makoisaa viikonloppua!
xo Elli

bataatti4


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© ELLI GROMOV

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig